Avrupa, kaçak göçmenler için harekete geçti. 16 Eylül’de sınırlardan serbest geçişi öngören Şengen Anlaşması’nı fiilen yürürlükten kaldıracak olan Almanya, o günü beklemedi bile. Dünden itibaren ülkenin doğu sınırlarından geçenler durdurulmaya ve istenmeyenler geri gönderilmeye başlandı. İşte ülkelerin kaçak göçle ilgili kararları:
ALMANYA: Bir çok kişinin, ülkeye girişine izin verilmedi. Bu arada, ilticacıların bir çoğunun yardımlarının kesilmesi için gerekli adımlar atıldı. Çoğunluğu Türk kaçaklar olmak üzere, ilticası kabul edilmeyenlere ya da edilmeyecek olanlara artık sadece yatak, yemek ve sabun verilecek. Başta Doğu eyaletleri olmak üzere, 6 eyalette, nakit ödemeleri kısıtlandı. Diğer eyaletler de hazırlık yapıyor.
Almanya kaçakları geldikleri ülkeye geri iterken, ülkeye girmiş olanları da ilk ayak bastıkları AB üyesi ülkelere göndermeye başladı. Bunun için Bulgaristan, İtalya, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Polonya ile görüşmeler sürüyor.
HOLLANDA: Hollanda, iltica talebi reddedilenlere maddi yardımları kesiyor. Gelecek yıldan itibaren ilticası reddedilenlerin yardımları tamamen iptal edilecek. İltica Bakanı Marjolein Faber, “1 Ocak 2025’ten itibaren ülkeyi uzun zaman önce terk etmesi gereken kişilerin barınmasına yönelik devlet katkısı kesilecek” dedi. Acil konaklama imkanının sunulduğu beş büyük şehirle istişarede bulunuldu ve yatacak yerlerin iptal edilmesi istendi.
DANİMARKA: İlticaları reddedilenler, geri dönüş merkezlerine alınıyor. Merkezler, gündüzleri açık, geceleri kapalı. Polisin, gelen yabancıları arama hakkı var ve 1300 Euro veya üzerindeki para ile değerli eşyaya el konuluyor. Bu para ile ülkede kalışları finanse ediliyor. Ayrıca, göçmenlerin yoğun olduğu yerlerdeki evler yıkılmaya başlandı. Böylece paralel toplumların oluşması engellenmek isteniyor. Sınır kontrolleri ise sıkı şekilde devam ediyor. Danimarka ülkeye terk edeceklere 5360 Euro ödeme yapıyor.
İSVEÇ: Ülkede kalmak isteyenler, sık sık durumlarını kanıtlayıp oturma iznini yenilemek zorunda. Maddi durumu iyi olmayanlar, çalışmayanlar iznini kaybediyor. Sınır kontrolleri çok sıkı ve herkes ülkeye alınmıyor. Aile birleşiminin şartları da çok ağır ve yüksek gelir gerektiriyor. İsveç ülkeye gönüllü terk edecek kaçaklara kişi başı 10 bin İsveç Kronu (855 Euro) ödüyordu. Aile başı bu rakam 3400 Euro’yu geçiyordu. Şimdi rakam artırılacak ve 4 kişilik bir aile, ülkeyi terk etmesi halinde yaklaşık 30 bin 700 Euro (350 bin Kron) alacak.
MACARİSTAN, İSPANYA, İTALYA, YUNANİSTAN: Macaristan’da ülkeye kaçak göçmen girişine izin verilmiyor, olanlar hemen başka sınırlara gönderiliyor ve sınır dışları hızlı uygulanıyor. İltica kabul oranları çok düşük. Ödemeler de, ilticayı cezbedecek düzeyde değil. Almanya’nın üçte biri ile beşte biri oranında maddi yardımlar yapılıyor. İspanya, Yunanistan ve İtalya’da da durum aynı. Bu nedenle, herkes Almanya’ya gelmeye çalışıyor.
POLONYA VE FRANSA: Polonya, bir süre öncesine kadar Şengen Vizesi’ni para karşılığı dağıtarak çok sayıda göçmenin Batı Avrupa’ya geçmesini sağladı. Ancak bu ters tepti ve AB ile Almanya’nın baskılarıyla vize verme durduruldu. Şu anda Polonya vizesi olup Almanya’ya geçmeye çalışanlar, “Devlet güvenliği”, “sakıncalı” gibi gerekçelerle geri çevriliyor. Fransa da kaçak göçü durdurmaya, özellikle Kuzey Afrika’dan göçü önlemeye çalışıyor. Maddi yardımlar, Almanya’nın yarısı kadar ve cazip değil, bunların kısa sürede kesilmesi gündemde.
BULGARİSTAN: AB’nin en çok baskı uyguladığı ülke. Türkiye üzerinden gelenlerin ilk ayak bastığı AB üyesi ülke olduğundan, Almanya’da ilticası reddedilenler yeniden buraya gönderiliyor. Sofya Havaalanı’nda özel terminal ve ilticacı geliş rotaları ile saatleri belirlendi. Almanya’dan gelenler, bir süre sonra “Geri Kabul Anlaşması” gereği Türkiye’ye iade edilecek. Zaten kaçaklar da Bulgaristan’da kalmak istemiyor. Türkiye’den gelen bazı Türkler ise, Bulgaristan vatandaşı Türk kökenlilerle evlenip AB’ye yerleşme derdinde.